Podsumowanie warsztatów kulinarnych
W dniu 18 kwietnia 2018 roku w Masłowicach odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania „Ziemia Wieluńsko- Sieradzka”
Warsztaty przeprowadzone były z wielkim rozmachem. Zaproszony przez LGD Remigiusz Rączka przygotował dla Naszych Pań pełne wyposażenie stanowisk, zaopatrzył je w świeże i naturalne składniki, z których mogły przygotować tradycyjne śląskie potrawy. Organizacja warsztatów miała na celu promowanie zdrowego gotowania nawiązującego do tradycji kuchni Śląskiej oraz aktywizację społeczności lokalnej.
Warsztaty to niezapomnienie przeżycie dla wszystkich uczestniczek: szef kuchni z radością i entuzjazmem przekazywał im swoją wiedzę i doświadczenie, a także udzielał cennych wskazówek, które będą mogły wykorzystać w czasie codziennego kucharzenia dla swoich najbliższych. Wśród dań przygotowanych i serwowanych przez Nasze uczestniczki znalazły się: tradycyjny żur żyniaty, kluski śląskie, rolada śląska, modra kapusta, a także deser w postaci lekkiego kremu cytrynowego tzw. szpajzy cytrynowej.
Każda z uczestniczek otrzymała od LGD zaświadczenie o udziale w Kursie gotowania a także upominek od Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu w postaci fartuszków z logo serka „Mój Ulubiony”.
Cieszymy się, że zorganizowany przez nas Kurs wzbudził tak ogromny entuzjazm i zainteresowanie. Liczymy, na Waszą obecność w czasie kolejnych spotkań.
Dziękujemy!